15.05.2018 Olymp Trade 70
olymptrade malaysia

Bayangkan anda sedang membaca sebuah buku trading yang menarik. Anda menghimpunkan huruf menjadi perkataan, perkataan menjadi ayat, ayat menjadi bab. Anda malah tidak perasan dengan proses ini kerana buku itu sangat menarik. Sekarang bayangkan anda boleh mencampurkan dan menukar urutan perkataannya. Adakah plot dan jalan cerita buku trading itu akan menjadi kurang menarik? Berkemungkinan besar, tidak, tetapi dalam kes ini, buku trading itu akan menjadi tidak boleh dibaca.

forex trader

Apa yang kita semua lihat pada carta kewangan, mengingatkan kita tentang membaca sebuah buku trading. Apakah yang akan berlaku jika anda memberikan “buku” ini kepada orang yang benar-benar tidak memahami apabila  membacanya? Orang tersebut tidak akan dapat melakukan apa-apa analisis dengan carta itu.

Walau bagaimanapun, seorang pedagang profesional boleh melihatnya hanya sekali sahaja dan sudah dapat memahami konteks carta tersebut dan langkah-langkah selanjutnya. Untuk memudahkan tugas membaca carta trading, kebanyakan pedagang menggunakan purata harga. Apakah harga yang boleh anda gunakan untuk mengira purata tersebut? Sebarang harga!  Harga buka dan tutup, maksimum atau minimum harga – apa sahaja yang kita mahu. Tentu sekali, adalah penting untuk membuatkan proses ini berguna untuk sistem perdagangan kita. Kebanyakan pedagang (dan tidak terkecuali pedagang Olymptrade) lebih gemar menggunakan purata harga tutup. Semua nilai yang dikira boleh dikaitkan dan ditukar menjadi garisan yang dipanggil purata bergerak.

Apakah jenis purata bergerak yang ada?

Harga boleh dipuratakan menggunakan tiga varian yang mungkin.

Purata bergerak mudah – ini ialah aritmetik mudah, berdasarkan harga tutup. Kita hanya meringkaskan semua harga tutup dan membahagikannya kepada bilangan harga.

Untuk pedagang baharu yang membaca «buku» carta, semua seharusnya nampak jelas. Apabila pedagang ini memasuki platform Olymptrade dan menetapkan purata pergerakan – beliau tidak nampak perbezaannya. Walau bagaimanapun, pedagang yang berpengalaman mungkin akan bertanya: «Mengapa? Ini bermakna bahawa semua harga adalah sama. Walau bagaimanapun, harga yang paling penting ialah harga yang terakhir. Saya tidak peduli kejadian yang berlaku sebulan yang lalu. Saya hanya pedulikan tentang harga semasa, dan pedagang ini betul. Terdapat dua lagi purata bergerak yang berbeza yang dapat membatu pedagang tersebut untuk menyelesaikan masalah ini.

Purata pergerakan berwajaran – setiap harga mendapat penarafan atau wajarannya. Apabila harga baharu muncul, wajarannya berubah. Harga yang terakhir mendapat wajaran yang terbesar. Harga yang sebelumnya mendapat wajaran yang kurang dsb. Harga purata dikira dengan cara yang berikut: harga dan wajarannya didarab dan diringkaskan serta selepas itu dibahagikan kepada hasil tambah wajaran. Sekarang harga yang terkini menjadi sangat penting.

Purata bergerak eksponen adalah lebih rumit sedikit. Terdapat formula khas untuk itu, yang membantu untuk meluncur pada harga dengan lebih baik lagi.

Pada platform Olymptrade, ketiga-tiga purata pergerakan boleh ditemui. Dan ini ialah perbandingan purata bergerak mudah dan eksponen purata pergerakan pada platform Olymptrade (rangka masa 1 jam, EUR/USD).

simple moving average SMA dengan time frame 1 jam pada platform Olymp Trade

Purata pergerakan mudah 10 tempoh pada EUR/USD

pergerakan exponential moving average 10 pada carta EUR/USD

Purata pergerakan eksponen 10 tempoh pada EUR/USD

Apakah harganya dan bagaimana saya boleh memilihnya?

Tempoh purata pergerakan ialah amaun harga tutup yang digunakan untuk menetapkan purata pergerakan. Pedagang hendaklah memilih tempohnya. Mari kita bayangkan bahawa tempoh ialah ruang di antara perkataan dalam buku menarik anda. Jika tempohnya terlalu besar – jarak di antara perkataan akan menjadi besar – anda tidak dapat membaca ini. Jika tempohnya terlalu kecil – ini bermaksud perkataannya akan menjadi bertindihan yang akan menjadikan buku itu mengelirukan untuk dibaca juga. Tempoh yang mana untuk dipilih? Peraturan utama ialah yang berikut – harganya hendaklah menyentuh purata pergerakan sebanyak kali yang boleh tanpa persilangan yang kerap.

carta pada platform olymp trade yang menunjukkan kekerapan candlestick menyentuh garisan moving average

Tentu sekali ada tempoh yang disyorkan seperti 9, 14, 21.

Mengapa «luncurkan»?

Kerana beberapa sebab. Pertama sekali – ini ialah trend. Purata bergerak menunjukkan arah trend. Jika trendnya naik – itu ialah trend menaik atau trend bulish. Sebaliknya, trend itu dipanggil bearis atau trend menurun.

Perkara kedua ialah pergerakan persimpangan antara harga dan purata pergerakan. Jika harganya menyilang purata bergerak menghala ke bawah, ini memberikan amaran untuk menjual dan sebaliknya – persimpangan menaik bermakna inilah masanya untuk membeli.

penyilangan moving average dan candlestick memberi isyarat jual atau beli

Perkara yang terakhir ialah purata pergerakan boleh digunakan dalam strategi perdagangan yang berbeza untuk meningkatkan ketepatan isyarat lain.

Dan di sinilah kita menggunakan godam kehidupan kita

Godam kehidupan Olymptrade:

  1. Tidak kira apapun strategi atau penunjuk yang menjadi kegemaran anda – semak ia dengan purata pergerakan – ia boleh membantu anda membuat keputusan yang lebih baik;
  2. Tempoh yang lebih tinggi bagi purata pergerakan akan menjadikannya kurang sensitif. Tetapi, tolong jangan tolak untuk menggunakannya terus. Kadangkala instrumen itu boleh membantu anda untuk menjawab soalan-soalan yang penting.
motivasi kejayaan

motivasi kejayaan

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...